Потрага по Гробот на Александар III Македонски

Мој Дипломски Труд за вечната потрага по гробот на еден од најголемите освојувачи во историјата на Човештвото.

Без оглед на тоа каде денес лежи телото на Александар, гробот во кој ќе биде пронајден овој лик, нема да поседува никакви восхитувачки богатства. За разлика од гробот на Тутанкамон, нема да има никакви ремек дела од античката уметност, никакви трезори преполни со неизмерно богатство. Грабежите и разрушувањата, предизвикани од човечката алчност и потрага по моќ низ вековите, веќе одамна го соблекле гробот на Александар гол.

Најголемото богатство од тоа откритие е тоа што го креираме во нашиот ум. Таму тој лежи нечепнат, и сеуште свеж и животолик. Се додека Александар постои некаде во физичкиот реален свет надвор од нашиот дофат, тој останува да биде бесконечен симбол на за некои херој, за други негативец, но пред се за човек кој бесконечно си го врежал своето име во човековата историја.

Како и златното руно на Јасон Сома-та со телото на Александар претставуваат свет грал, уникатна експресија на бесмртноста која стои исправено против минливоста на животот

Повеќе од место, александровиот гроб е трајна бесценета идеја, и ние заедно со духовите од иднината ќе го скенираме секој хоризонт, надевајќи се да го фатиме погледот од неговото конечно враќање.

Во смртта, исто како и во животот, Александар ја дефинира бесконечноста на човековиот дух, инспирирана од делата кои ги правиме во физичкиот свет.

Advertisements
This entry was posted in Alexander the Great, Archaeology, History. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s