Macedonia in 2 minutes

When you visit some country dont you want to know more about its tradition culture and history in the shortest period of time, without the need to read zillion tons of books? This is one video that will try to do just that, in only two minutes.

The Macedonian story, the cultural and historical heritage of the Macedonian people, the accomplishments and the downfalls of the Macedonian nation, in only two minutes.

 

Related:
ВИДЕО: Македонија во две минути – press24.mk;
Македонија во 2 минути (ВИДЕО) – mkd.mk;
Видео: Која е Македонија – mkd-news.com;
Македонија во две минути (видео) – republika.mk;
Macedonia in 2 Minutes HD – vimeo;
Macedonia in 2 minutes HD – FB Page Macedonia;

Advertisements
Posted in History, Macedonia, Tourism, Travel | Leave a comment

Our Name is Macedonia

A while ago on my Facebook Page МАКЕДОНЦИ i started some kind of a campaign against the racial dicrimination enforced and imposed by the Greek denial and refusal to recognise that Macedonian identity exists.

For those who dont have any idea what i’m talking about, the Greek state doesnt let Macedonia join NATO and the European Union because of the name of the country, its language, and its people. So despite that we fulfill all normal requirements for joining this organisations, we are denied to do that because of who we are, so now we need to negotiate in the UN until some kind of an agreement is reached. Crazy doesn’t it!

Many people responded on my call and started sending me their personal pictures to revolt and protest against this kind of discrimination.

The entire album of this campaign can be found here:
Против Промена на Името Македонија – FB Page МАКЕДОНЦИ;

This is the video that i created to express my gratitude to them.

♬ Music by:
Labi Siffre “Something inside so strong”

Posted in Greece, Macedonia, Name Issue | Leave a comment

Macedonia Above & Beyond

Promotional video about Macedonia’s travel opportunities with amazing aerial shots from historical monuments, beautiful landscapes, and religious tempels and monasteries that hold great cultural value.

♬ Music by:
Audiomachine – “Above and Beyond”

External videos used in this clip:

frame: 00:12
© LordAlexMorgan
Above / Скопје од 3000 метри надморска височина – youtube.com;

frame: 00:49
© New Moment & Dusan Drakalski
Ohrid City of Light / Охрид Град на Светлината – youtube.com;

frame: 00:52
© Nich Phillips
Aerial Macedonia / Македонија погледната одгоре – youtube.com;

frame: 01:43
© EXIT 8 Production
Spomenikot na Aleksandar vo Skopje / Alexander the Great monument – youtube.com;

Related:
Македонија, озгора и отаде – off.net.mk
Macedonia Above & Beyond – FB PAGE МАКЕДОНЦИ;
Промотивно Видео / Macedonia Above & Beyond – vimeo.com;

Posted in Tourism, Travel | 1 Comment

Македонското Средновековно Царство

Мој Семинарски Труд кој ќе се обиде на релевантен начин да ви ја долови ситуацијата на македонските територии во Средновековието.

Posted in Archaeology, History, Macedonia | Leave a comment

Потрага по Гробот на Александар III Македонски

Мој Дипломски Труд за вечната потрага по гробот на еден од најголемите освојувачи во историјата на Човештвото.

Без оглед на тоа каде денес лежи телото на Александар, гробот во кој ќе биде пронајден овој лик, нема да поседува никакви восхитувачки богатства. За разлика од гробот на Тутанкамон, нема да има никакви ремек дела од античката уметност, никакви трезори преполни со неизмерно богатство. Грабежите и разрушувањата, предизвикани од човечката алчност и потрага по моќ низ вековите, веќе одамна го соблекле гробот на Александар гол.

Најголемото богатство од тоа откритие е тоа што го креираме во нашиот ум. Таму тој лежи нечепнат, и сеуште свеж и животолик. Се додека Александар постои некаде во физичкиот реален свет надвор од нашиот дофат, тој останува да биде бесконечен симбол на за некои херој, за други негативец, но пред се за човек кој бесконечно си го врежал своето име во човековата историја.

Како и златното руно на Јасон Сома-та со телото на Александар претставуваат свет грал, уникатна експресија на бесмртноста која стои исправено против минливоста на животот

Повеќе од место, александровиот гроб е трајна бесценета идеја, и ние заедно со духовите од иднината ќе го скенираме секој хоризонт, надевајќи се да го фатиме погледот од неговото конечно враќање.

Во смртта, исто како и во животот, Александар ја дефинира бесконечноста на човековиот дух, инспирирана од делата кои ги правиме во физичкиот свет.

Posted in Alexander the Great, Archaeology, History | Leave a comment